Cartagena - Warns, een reisverhaal 4

Deel 4: Op weg naar het Noorden Barbate - Bayona

In Barbate hebben we zes dagen nodig. Er moet een vervangend lager overkomen van Jefa uit Denemarken. Contact verloopt perfecte per expres zou het in een dag hier moeten zijn. Per expres in Denemarken blijkt niet helemaal hetzelfde te betekenen als per expres in Spanje…
De boot moet uit het water om het roer op zijn plaats te krijgen en de reparatie goed uit te voeren. Daarvoor moeten we de medewerking van de Spaanse bureaucratie krijgen. Stapels formulieren, borgstellingen, vrijwaringen, vergunningen enz. En dan is alles rond en blijkt er een nationale feestdag te zijn… Barbate is geen beste plaats om al dan niet gedwongen te verblijven.
Na 6 dagen zit uiteindelijk alles weer op zijn plaats. Verdere schade was er niet, dus we kunnen meteen vertrekken. Helaas is het mooie weervenster voorbij. Vanaf Cabo S Vicente zal de wind nu naar noord gaan en dan wordt het een zware klus.

Noordenwind langs de Portugese kust is berucht. De ‘Nortada’ kan heel lang en hard waaien. Soms kun je er omheen, verder de oceaan op en daar de depressielijn met westelijke winden oppakken, maar deze keer niet. Daar is het nu helemaal windstil…
We worstelen er tegenin, maar nadat we ruim een dag hebben geprobeerd de baai ten westen van Lissabon over te steken en eigenlijk nauwelijks vooruit komen besluiten we te pauzeren en naar Cascais te gaan.


Het duurt 3 dagen voor de noordenwind iets afneemt en dan vertrekken we. Er is een gunstige voorspelling voor de oversteek van de golf van Biscaye, maar dan moeten we wel op tijd daar zijn. Al gauw is de wind vrijwel helemaal weg en zit er niets anders op dan de motor bij te zetten naar Bayona. 

Het is hollen of stilstaan. Heel veel wind of helemaal niks. En nu is het dus niks…

Bayona, een spectaculaire plek, jachthaven met kasteel, mooie stad, aardige mensen. In Galicië zijn de mensen veel vriendelijker dan de landgenoten aan de Middellandse Zee. Ook hier moeten we weer even wachten om een klein stormpje te laten passeren. Als we dan ook nog de dieseltank gevuld hebben kunnen we weer verder, Biscaye wacht, aflevering 5!

Mooie plek trouwens, Cascais. het was natuurlijk niet gepland, maar er zijn veel ergere plekken om verwaaid te liggen. Luxe haven, goede voorzieningen, mooie stad met aangename mensen, best prettig hier…